Hbt-flyktingar utvisas till tortyr

28 Jul

Samtidigt som förtrycket mot homosexuella, bisexuella och transpersoner i många länder världen över har hårdnat och fler människor tvingas fly utvisar Sverige hbt-personer, utan att ta hänsyn till starka asylskäl. Detta är det tydligaste exemplet på högerpolitikernas hyckleri, när de nu under Pride-veckan i Stockholm försöker fiska röster genom att prata om hbt-personers rättigheter i andra länder.

I RFSL:s nyhetsbrev Nytt om hbt-flyktingar finns det flera exempel på hur människor drabbas av Sveriges rasistiska och homofoba flyktingpolitik.Då en homosexuell man från Iran fick avslag på sin asylansökan, trots att han hade uppvisat omfattande skador efter tortyr i hemlandet, anmäldes Sverige till FN:s kommitté mot tortyr (CAT). När CAT tog upp fallet till prövning och begärde ett yttrande från svenska regeringen svarade regeringen att utvisningsbeslutet var korrekt. En annan flykting från Iran som där blivit dömd för homosexuella brott och riskerar dödsstraff om han utvisas har också nekats asyl.
En flykting från Kenya fick avslag på sin asylansökan med motiveringen att hon skrivit och publicerat dikter om lesbisk kärlek i hemlandet. Migrationsverket ansåg att hennes problem därför var självförvållade.

Migrationsverkets och Migrationsdomstolens beslut bygger ofta på landrapporter från Utrikesdepartementet. RSFL har granskat hur situationen för hbt-personer beskrivs i rapporterna om länder där homosexualitet är olagligt. Resultatet är nedslående. I de flesta fall är rapporteringen mycket kortfattad och ofta rent av missvisande. Specifik information om situationen för transpersoner är sällsynt. Ännu sämre är rapporteringen om den specifika situationen för homo- och bisexuella kvinnor, som bara nämns i 7,6 procent av fallen.

I landrapporten för Irak konstateras att ”de homosexuellas situation i det irakiska samhället är mycket lite känd”. När den landrapporten skrevs hade människorättsorganisationer slagit larm och media rapporterat om att islamistiska miliser i Irak ägnar sig åt att systematiskt mörda hbt-personer. Detta nämns inte alls i UD:s landrapport om Irak.
De flesta rapporterna nämner hur lagen är utformad, men inte hur tillämpningen ser ut i praktiken, därmed bagatelliseras ofta risken för förföljelse. Det framgår inte i rapporterna att hatbrott i nära relationer och inom familjen är vanligt förekommande och det dubbla behovet av skydd, både från myndigheter och från familj och släkt nämns inte.

HBT-socialisterna och Rättvisepartiet Socialisterna menar att det behövs kamp för att återinföra rätten till asyl. Utvisningar kan stoppas genom protester. Offensiv har nyligen rapporterat om familjen Abosalah från Palestina, som efter två års strid fick uppehållstillstånd. Men detta först efter protester med stöd av Rättvisepartiet Socialisterna och uppmärksamhet i media.
Samtidigt som vi tar strid för asylrätten, måste förtrycket mot hbt-personer bekämpas världen över.

Karin Wallmark

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: